Menu BIP

Warsztaty w pizzerii
- Jesteś tutaj:
- Strona główna
- Przedszkole
- Warsztaty w pizzerii
W ramach realizacji projektu „Przedszkolak dziś, dorosły jutro” dzieci 5- i 6-letnie wzięły udział w wyjątkowej wycieczce do Strzelec Opolskich. Celem wyjazdu było przybliżenie dzieciom wybranych zawodów oraz rozwijanie samodzielności i kreatywności poprzez udział w praktycznych warsztatach.
Pierwszym punktem naszej wyprawy była "pizzeria „Dobra Opcja”", gdzie na małych kucharzy czekały przygotowane stanowiska pracy: stoliki, fartuszki oraz świeże składniki. Pod czujnym okiem prowadzących dzieci samodzielnie ugniatały ciasto, rozwałkowywały je, smarowały sosem pomidorowym i posypywały startą mozzarellą. W trakcie zajęć uczestnicy poznali także ciekawostki związane z kulturą Włoch – dowiedzieli się m.in., jakie kolory ma flaga Włoch oraz jak w języku polskim nazywa się pizza *Margherita*. Zwieńczeniem warsztatów była degustacja własnoręcznie przygotowanej pizzy – dumy i radości nie było końca!
Następnie udaliśmy się do zakładu szewskiego *„Ferdynus”*, gdzie dzieci miały okazję poznać tajniki pracy szewca. Dowiedziały się, czym jest cholewka, podeszwa, oraz do czego służy szewskie kopyto. Obserwowały proces pobierania miary ze stopy oraz – co wzbudziło ogromne emocje – mogły samodzielnie przeszyć kawałek skóry na starej maszynie do szycia.
Wycieczka była nie tylko świetną zabawą, ale przede wszystkim cenną lekcją praktyczną. Dzieci wróciły pełne wrażeń, nowych doświadczeń i uśmiechów. Był to dzień pełen smaków, zapachów, nowych słów i inspiracji, który na długo pozostanie w naszej pamięci.
Pierwszym punktem naszej wyprawy była "pizzeria „Dobra Opcja”", gdzie na małych kucharzy czekały przygotowane stanowiska pracy: stoliki, fartuszki oraz świeże składniki. Pod czujnym okiem prowadzących dzieci samodzielnie ugniatały ciasto, rozwałkowywały je, smarowały sosem pomidorowym i posypywały startą mozzarellą. W trakcie zajęć uczestnicy poznali także ciekawostki związane z kulturą Włoch – dowiedzieli się m.in., jakie kolory ma flaga Włoch oraz jak w języku polskim nazywa się pizza *Margherita*. Zwieńczeniem warsztatów była degustacja własnoręcznie przygotowanej pizzy – dumy i radości nie było końca!
Następnie udaliśmy się do zakładu szewskiego *„Ferdynus”*, gdzie dzieci miały okazję poznać tajniki pracy szewca. Dowiedziały się, czym jest cholewka, podeszwa, oraz do czego służy szewskie kopyto. Obserwowały proces pobierania miary ze stopy oraz – co wzbudziło ogromne emocje – mogły samodzielnie przeszyć kawałek skóry na starej maszynie do szycia.
Wycieczka była nie tylko świetną zabawą, ale przede wszystkim cenną lekcją praktyczną. Dzieci wróciły pełne wrażeń, nowych doświadczeń i uśmiechów. Był to dzień pełen smaków, zapachów, nowych słów i inspiracji, który na długo pozostanie w naszej pamięci.
Rejestr zmian podstrony
Informację wprowadził(a): Anna Gabor-Dimitrow (2025-11-05 14:00:20)
Liczba odwiedzin: 31
Informację wprowadził(a): Anna Gabor-Dimitrow (2025-11-05 14:00:20)
Liczba odwiedzin: 31
Banery dolne
Galeria zdjęć
Nasza galeria











